Prezentácia kráľovských miest v Bratislave

Slovenské kráľovské mestá sa zúčastnili 17. ročníka najväčšieho veľtrhu cestovného ruchu ITF SLOVAKIATOUR, ktorý sa konal v Incheba Expo Bratislava v dňoch 20.-23.1.2011.

Slovenské kráľovské mestá – Bardejov, Kežmarok,  Levoča a Stará Ľubovňa sa  prezentovali v stánku Prešovského samosprávneho kraja. Na veľtrhu sa  celkovo prezentovalo 398 vystavovateľov, zastúpených tu bolo 22 krajín a podujatie navštívilo 72 531 návštevníkov.

Priamou účasťou na veľtrhu sa zástupcovia kráľovských miest počas štyroch dní snažili o zvýšenie  povedomia o svojom regióne prostredníctvom bezprostrednej komunikácie a taktiež propagačnými materiálmi, o ktoré bol zo strany návštevníkov nemalý záujem.

Stojí za zmienku spomenúť aj osobnú účasť na stánku PSK nového primátora Bratislavy p. Milana Ftáčnika, ktorého s našim krajom spájajú úzke rodinné väzby a jeho niekoľko minútové spontánne odprezentovanie kráľovských miest pred  početným davom  novinárov a širokej odbornej verejnosti, ktorej bol prvý veľtržný deň venovaný. Počas prvého dňa výstavy, boli vystavovateľov na stánku PSK podporiť aj všetci primátori  kráľovských miest, ktorí svojou  prítomnosťou prispeli k záujmu návštevníkov o náš región.

.V priestoroch stánku PSK sa počas konania veľtrhu odprezentovali nové propagačné materiály o regióne. Jedným z nich bol 15-minútový film o siedmich divoch kraja, o ktorých rozhodovali obyvatelia prostredníctvom ankety. V záberoch sa objavili historické centrá miest Bardejov a Levoča, drevené kostolíky, oltár majstra Pavla z Levoče, Tatranský národný park, Pieninský národný park a hrad Ľubovňa. Okrem toho tu predstavili aj 100-stranovú publikáciu Vitajte v Prešovskom kraji s vyše 160 fotografiami Prešovského kraja, ale i Malopoľského vojvodstva od autorov  Vladimíra Bártu a Vladimíra Bartu ml.

Obe prezentácie slávnostne uviedla hovorkyňa PSK p.Veronika Fitzeková za asistencie herca Marca Igondu, ktorý stvárnil hlavnú úlohu tajomného mnícha vo filme Lietajúci Cyprián, ktorého príbeh je priamo spätý s Pieninami a Prešovským krajom. Následne na to sa uskutočnila aj prezentácia filmu a knihy Lietajúci Cyprián, pri ktorej nechýbala autogramiáda s hlavným hrdinom filmu.

Veríme, že aj takouto formou prezentácie našich kráľovských miest na prezentačných podujatiach, prispejeme k zvýšeniu návštevnosti a rozvoju CR v  celom našom  regióne, ktorý má pre návštevníkov zo Slovenska ale aj zo zahraničia čo ponúknuť.